Household
odciq  

Automatizált otthoni 15. évforduló Különleges#7 – Ant Skelton

2011 látja, hogy az automatizált otthon eléri a 15 éves érett öreg korát. A Quindecennium (igen, tényleg) megünneplése érdekében felkértük a webhely néhány barátját, hogy nézzen vissza és adjon vissza. Az otthoni automatizálásunk kiemeli az elmúlt és másfél évtizedét.

Még nagyobb kihívás céljából arra kértük őket, hogy vigyázzanak előre, hogy mi a következő 15 évben a digitális háztartáshoz vezet. Ezúttal Ant Skelton oldalirányú pillantást vet a múltra (normál szórakoztató stílusában), miközben vágyakozik egy 30 éves barát helyettesítésére.

Ant Skelton, vezeték nélküli beágyazott szoftvermérnök és „Startup rajongó” – Jó Úr, már 15 év? Azóta legalább két projektre gondolok, amelyeket még nem fejeztem be. Akkoriban az otthoni automatizálás kissé vad határ volt. A Burly Fellows találkozott a kocsmák funkciószobáiban, hogy összehasonlítsák a külföldi kontrapációkat. Az EPOD -k ömlesztett módon kerültek el, könnyedén észrevehető ok nélkül. Vagy xpler vagy Xaper, háztartó vagy Misterhouser voltál; De mindenki hitt a KAT5 kapcsoló eljövetelében. Mindenkinek volt Tivo, mindenkinek volt pronto, és mindenki kényelmi riasztási rendszert akart, de csak a Posh gyerekek engedhetik meg maguknak.

A középpontjában mindazonáltal volt a Usenet Newsgroup comp.home.Automation (a fiatalabb olvasóknak esetleg a Wikipedia-nak szükségük van ezeknek az archaikus kifejezéseknek), ahol az amerikaiak panaszkodtak az Egyesült Királyság-központú szálakról, mégis megvétózták a „szükségtelen” létrehozását. UK csoport: és így született UKHA -ban, vagy „Mark’s List az Egroups.com” -on, mint akkoriban. Itt a flashmobokat szervezték a CAT5 árvízvezetékének foltához, és olyan cikkeket gondolkodtunk, mint ez.

Elkerülhetetlenül ez a weboldal lett, és akkoriban a webhelyek nagyon különböznek egymástól, mivel a szalaghirdetéseket és az affiliate linkeket még nem fejlesztették ki. Két versengő IRC csatornánk volt (az enyém elveszett), ahol az értékes kis otthoni automatizálás folytatódott, de sok régi Toot -t beszéltünk, és még mindig van.

Az első választásom az ERA lenyűgöző technológiájának az volt, hogy X-10, az olcsó, mint chipek, könnyen felszerelhető otthoni automatizálási modulok. Igaz, hogy a 70 -es évek technológiáján alapultak, és a legkevésbé drága összetevőkből készültek. Az ipari formatervezés a szovjet brutalista iskolából származott, a cselekvési idő félelmetes volt, és nem tudott átélni a 2 amperes biztosítékot gyorsabban, ha az övszedést egy 30 mm-es ágyúba táplálták. De amit adtak neked, az az volt, hogy a lámpákat és a készülékeket alacsony költséggel irányítsák, anélkül, hogy az összes elektromos anyagot újra kellett volna végezni. Az X-10 lehetővé tette, hogy elvégezze a „Nézd, be tudom kapcsolni az összes lámpát, és szövegeket küldök a Nokia 6210-ből!” Demó a barátainak és a családjának. Sokan úgy néznének rád, mintha természetesen elrontanák volna, és azok, akik valószínűleg még nem ismerték meg a levelezőlistából. Az X-10 nyitott volt, a jelentős fordított tervezéssel, és mindenféle otthoni főzött őrület következett be. És ki tudja elfelejteni az X-10 ugatás Pet Dog riasztás puszta lágy ragyogását.

Meggondoltam azonban az anyámmal folytatott nemrégiben folytatott beszélgetést követően. Emlékeztetett arra az időre, amikor megkaptam a házamat, és egy tökéletesen kiszolgálható szekrényt szakítottak ki, hogy helyettesítsék azt, ami neki kimondhatatlan utálatos volt.

Az ukhaerek ezt „csomópont 0 -ként” tudják, de anyukám szent gonosz templomnak tekinti. Elég rossz, hogy vannak titokzatos eszközök állványai villogó lámpákkal, de ami valóban félelmet okoz, az a sok gyűlölt ellenség jelenléte, amely jelentős számban jelenik meg: huzalok. Utálta őket a régi. Szörnyű, csúnya huzalok, az útba lépve és általában a bajt találni. „Port teremtenek”, tudod, és zavarják a nőies tevékenységeket, mint például a Hoovering.

Másrészt, minden, a sóért érkező Ukhaer mély és alapvető vezetékek iránti szeretettel rendelkezik. CAT-5 vezetékek, CT100 vezetékek, RG9 vezetékek. Azok a drága, lapos rézfonatok, amelyek a nappali szőnyege alatt kígyóznak. Talán még egy kis optikai rost is, bizonyos változatossághoz. Mindannyian tudjuk, hogy a legfontosabb feladat, amelyet egy új házba költözni kell elindítani, a függönyökkel vagy a díszítéssel. Ez a 10 km -es strukturált vezetékek, a panelek elhelyezésének és a szekrények felszentelésének jelentős telepítése. Azoknak a padlólapoknak fel kell jönnie. Szükségünk van -e Ethernet -re a garázsban és a kerti fészerben? Természetesen megtesszük.

A huzalok az a szövet, amellyel az Ukhaers az elmúlt 15 évben volt, nélkülük a Tivos és a HomeVisions nélkül, és még az X-10 doodádjainkat is használhatatlanná teszik. Még a hatalmas KAT5 kapcsolóhoz vezetékek használatához is szükség van, amikor feltárja magát a hívõknek.

A kevésbé azonosított KAT5 kapcsoló – Unicorn Horn & Hens fogakból kovácsolt

Konfuciusz azt mondta: „Tanulmányozza a múltot, ha tudnád a jövőt”. Ennek megfelelően lustán be tudom lépni a következő 15 évre vonatkozó előrejelzésembe, hogy szellemi huzalok legyenek.

Meglepő módon a vezeték nélküli hálózatok összes kastélyamár mindenütt jelen vannak, és ők sem a majmok és a geekek kizárólagos megőrzése. Tudom ezt, mert anyám boldogan ír problémát a BT -nek a szélessávú és wifi útválasztó telepítését követően. Jelentős bosszúságának köszönhetően apám („Nincs szükségem az internetre! Erre a könyvtárak!”) Képes bánni minden olyan joule elhaladására, amelyet a Zigbee Power Line monitorja segítségével fogyaszt.

Az átható vezeték nélküli internet-hozzáférés már olyan általános hely, hogy a mobiltelefonról a lámpák be- és kikapcsolásának korábbi példája hétköznapinak tűnik. A megvalósulásának egyetlen akadálya az a tény, hogy jelenleg nem léteznek életképes alternatívák a 30 éves X-10 technológiához, amely a tényleges váltást végzi. Különböző drága lehetőségek vannak, amelyek természetesen a teljesen újrahasznosítást magukban foglalják, de a költségek és az egyszerűség szempontjából nincs egyértelmű utód. Még a „fejlett x10” pótlások is keveset kínálnak a jobb funkcionalitás útján, ám titokzatosan 4-5-szer olyan drágák.

Szerencsére ezt nem hagyta észre a villamosenergia -társaságok és az okostelefonok gyártói, ha a közelmúltbeli bejelentések valamivel járnak. Motívumuk az lehet, hogy a hűtőszekrényt és a teletét egy szeszélyre kapcsolják, vagy hogy lazító hirdetéseket sugározzanak, ha észreveszik, hogy szokatlanul hosszú ideig volt a WC -ben, de ezek kereskedelmi autósként fognak működni a technológiák fajtájához Ez a vezeték nélküli X-10 csere megvalósíthatóvá teszi. Kihúzom a nyakamat, és megjósolom, hogy a zárt, szabadalmaztatott lehetőségek, mint például a Z-Wave és a bürokratikus rémálom, amely a Zigbee, az út mentén esik, és az egyszerű, nyitott protokollok, mint például a Dash7 vagy a 6lowpan, uralkodnak. Vezeték nélküli IPv6 villanykörte? Mit nem szeretni?

Az elmúlt 12 hónapban csak az olcsó vezeték nélküli modulok álltak rendelkezésre, amelyek különféle MAC -típusokkal és működési frekvenciákkal rendelkező mikrovezérlőket és rádióadó -vevőket tartalmaznak, olyan súlyos játékosoktól, mint az NXP, az analóg eszközök és a Texas Instruments. Rövid távon ezek sok otthoni otthoni automatizálási szórakozást fognak biztosítani, de kb. A hálóhálózat és a szörnyű X-10 fénykapcsolók csak egy távoli memória lesznek.

Többet akar? – Kövessen minket a Twitteren, mint mi a Facebookon, vagy iratkozzon fel az RSS -hírcsatornánkra. Még ezeket a híreket is eljuttathatja e -mailben, egyenesen a postaládájába minden nap

Ossza meg ezt:
Facebook
Twitter
Reddit
LinkedIn
Pinterest
Email
Több

WhatsApp
Nyomtatás

Skype
Tumblr

Távirat
Zseb

Leave A Comment